Jak upiec i udekorować idealny tort?

Przede wszystkim jakość

Aby upiec smaczny tort warto zadbać o dobre jakościowo składniki – oszczędzanie może odbić się negatywnie na smaku gotowego wypieku. Dlatego trzeba ściśle przestrzegać przepisu i jeżeli jest w nim wymienione masło, nie zastępujmy go margaryną. Wybierajmy dobrą jakościowo mąkę i jajka, dzięki czemu biszkopt będzie puszysty i delikatny. Wszystkie składniki, jakie używamy do wypieków, powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ważne jest, by odpowiednio wcześnie wyciągnąć je z lodówki.

Bez dobrego biszkoptu nie będzie perfekcyjnego tortu. Ile gospodyń, tyle przepisów – nie każdy musi być odpowiedni dla Ciebie. Jeżeli za pierwszym razem coś poszło nie tak, nie poddawaj się, tylko wypróbuj inną recepturę lub spróbuj znaleźć swój błąd. Biszkopt jest dość wymagającym ciastem, dlatego często trzeba odrobiny wprawy, by był puszysty i nie opadł po wyjęciu z piekarnika. Zasadniczo istnieją dwie szkoły pieczenia biszkoptu – jedna uczy, by najpierw białka ubić z solą na sztywną pianę, druga nie wspomina nic o oddzielaniu białek od żółtek. Bez względu na to, który sposób wybierzemy, ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny.

Co z oczu, to z serca, czyli dekoracja

Istnieje bardzo dużo możliwości dekoracji gotowego wypieku – można do tego użyć owoców (świeżych, karmelizowanych, liofilizowanych lub suszonych – wybór należy do nas) i czekolady. Często spotykane są również gotowe cukiernicze produkty, takie jak różnokolorowy lukier, posypki cukrowe lub czekoladowe figurki. Jeżeli chcemy udekorować nasz tort kremem, warto zaopatrzyć się w akcesoria cukiernicze – rękaw lub szprycę z różnorodnymi kocówkami, które pozwolą na stworzenie z masy kształtów takich kwiaty, kule i inne interesujące formy. Wybierając ten sposób dekoracji ważna jest konsystencja kremu – zbyt rzadki nie będzie utrzymywał nadanego mu kształtu, a praca z gęstą masą będzie zdecydowanie trudniejsza. Dobrym wyborem mogą okazać się jadalne kwiaty, które nadadzą wypiekowi lekko romantyczny wygląd. Ważnym dodatkiem, który określi ostateczny charakter tortu, będą dopasowane kolorystycznie świeczki.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij